Domov » Mlada Slovenija na svojem 17. kongresu poziva slovensko oblast: NE SE HECAT Z NAMI
1. april 2017

Mlada Slovenija na svojem 17. kongresu poziva slovensko oblast: NE SE HECAT Z NAMI

V Bernardinu poteka 17. redni kongres Mlade Slovenije, ki se ga je udeležilo več kot 130 članic in članov Mlade Slovenije. Na njem v Mladi Sloveniji poudarjamo, da v slovenski mladinski in državni politiki prevladujejo socialistični vzorci razmišljanja, ki zahtevajo od države, da skrbi za mlade na način, kot da nismo sposobni poskrbeti zase.

Kongres je pomemben tudi zaradi volitev v organe podmladka, saj bo prišlo do menjave v vodstvu. Dosedanjega predsednika Federica Potočnika bo nasledil Matjaž Kosi.

 

V vsebinskem poudarku kongresa, resoluciji »Ne se hecat z nami«, ki smo jo sprejemali na kongresu, zavračamo model urejanja družbe na način, da mladi le čakajo na državne transferje in so tako manj zainteresirani za samoiniciativo in razvoj lastnih talentov.

Od vlade zahtevamo, da zmanjša visoke davčne obremenitve, da tako gospodarstvu možnost da zacveti, mladim pa možnost za delo. Prepričani smo, da dobrega delovnega okolja ne bo brez poenostavitve administrativnih ovir, zmanjšanja javnega dolga in dokončanja privatizacije.

Verjamemo, da brez zaupanja mladim in v zmožnost tega, da smo sposobni poskrbeti zase, resnih pozitivnih premikov v Sloveniji ne bo.

Volilni kongres in menjava vodstva

Dosedanji predsednik Federico V. Potočnik je v svojem kongresnem govoru poudaril, da je MSi naredila velike spremembe v času, ki za mladinske organizacije ni rožen. »Zakaj ste danes tukaj? Zakaj sedite tukaj v soboto in se ukvarjate s tem? Samo zaradi kopanja?« je zbodel zbrane člane in delegate. »Po vsem tem kar se v nas investira, od tega kongresa do vseh aktivnosti, šolanja, delavnic, mi ne moremo biti nule, nimamo pravice biti nule«, je dodal in pokazal na fokus izobraževanja v svojem dvoletnem mandatu.

Za konec je poslal še sporočilo novi ekipi in delegatom: »Kaj vas premakne v življenju? Kaj je vaša strast? Pojdite za tem, razvijte svoje talente, uživajte na poti in postanite najboljši kar ste lahko.«

Nov predsednik Mlade Slovenije je kot edini kandidat postal Matjaž Kosi. Na mestu predsednika je po dveh letih zamenjal Federica V. Potočnika.

Podmladek NSi v naslednjih dveh letih vidi, kot homogeno celoto najrazličnejših mladih. "Želim, da skupaj ovržemo stereotipe "snobovske" politike. Naš namen je, da "ne proizvajamo" le poslancev in bodočih predsednikov, temveč mlade vzpodbudimo, da s pomočjo miselnosti krščanske demokracije najdejo svoj smisel v odraslem svetu." Želi si povezovalnega delovanja vseh članov. "Le na tak način bomo v naših članih vzpodbudili ustvarjalnost in participacijo, Sloveniji pa s tem dali to, kar najbolj potrebuje."

Predsednica Ljudmila Novak: Še naprej se izpopolnjujte

Zanimiv je bil tudi pogovor z red. prof. dr. Bogomilom Ferfilo o aktualnih izzivih v svetu, vključno z dogajanjem v zvezi z ameriškim predsednikom Donaldom J. Trumpom. Dotaknil se je tudi drugih držav in problematikah. Od brexita do krize evropske unije.

Mlade so pozdravili tudi poslanci NSi, glavni tajni stranke Robert Ilc in predsednica Ljudmila Novak. Ta nam je na srce položila tudi misel, da »je politična izobrazba veliko, a ni dovolj, potrebno je napredovati tudi kot človek.« Dala nam je vzpodbudo, da se izpopolnjujemo. »Izobražujte se in naj vam to znanje pomaga, da vas ne bo strah izzivov, ampak jih boste uporabili še za večjo ustvarjalnost.«

 

Natisnite Deli to stran s prijatelji twitter Google Yahoo! E-mail this to a friend