SREČA JE SREČATI SE ali MSI na seminarju MOJ GLAS IMA MOČ

//SREČA JE SREČATI SE ali MSI na seminarju MOJ GLAS IMA MOČ

V jutranjem sobotnem zraku 2. 12 2017 se je v prostorih Grand hotela Sava v Rogaški Slatini čutilo mnogo pričakovanj in želja. Marsikdo je prišel na seminar z naslovom Moj glas ima moč z namenom urjenja svojega glasu in javnega nastopanja, kdo drug, z željo naučiti se kakšen komunikacijski trik, tretji spoznati, kako izgubiti tremo pred občinstvom.

Voditeljica seminarja ga. Dušanka Kosmač je s sočutno bližino zaznala naša čutenja in nas uvedla v svet glasu. Z literarnimi mislimi in poezijo je vzbudila čuječnost in vsakemu zadala izziv, ki je bil njemu najtežji, a hkrati njemu najbolj potreben. Preko naših govornih nastopanj smo spoznavali, kako pomembno je poslušanje svoje notranjosti in umiranje lastnim strahovom in egoizmu, da se lahko rodi nekaj novega. Potrebno se je bilo ustaviti, si pustiti biti opazovan in opazovati. Ugotavljali smo, kaj vse nas omejuje pri sproščenem nastopanju in kje najti vir moči, ki te opolnomoči, da si ti res ti, saj tvoj glas o tebi pove ogromno. Ob sprostitvenih tehnikah, dihalnih in glasovnih vajah smo uvideli, kako potrebno je vsemu dati čas in pustiti zoreti. Biti sonce ne pomeni samo sijati v nasmehu, ampak tudi kdaj ožgati in ne biti vedno všečen, ampak biti to, kar si, saj si v tem najboljši. Duhovno bogato, za dušo, bi lahko rekli, a hkrati polno novih spoznanj in informacij o komunikaciji. Zdelo se je, da si na koncu z vsemi bolj povezan – delil si, ne le svoj glas in nastop, ampak celega sebe.

»Ljudje potrebujemo dotik, a ne tistega, ki se ustavi na koži, potrebujemo dotik, ki seže preko kože do duše in duha.« (Viljem Ščuka)

Kot bi rekla gospa predavateljica »ni slučajev, le ti si bil pripravljen stopiti v ta slučaj«. Verjamem, da smo vsi, ki smo si upali stopiti na to pot spoznavanja svojega glasu, dobili v tem vikendu veliko več kot nove informacije, kup literature in vaje v javnem nastopanju. Bili smo deležni srečanja s samim s seboj, s svojim glasom in drugimi. Hvala predavateljici, organizatorjem in sponzorjem za seminar, ki je pustil in še pušča sledi v nas.

Ana Vrenko