Govor ministra Žbogarja na Gibanju neuvrščenih je sramota za Slovenijo

//Govor ministra Žbogarja na Gibanju neuvrščenih je sramota za Slovenijo

Današnji nastop zunanjega ministra Samuela Žbogarja na jubilejnem zasedanju Gibanja neuvrščenih v Beogradu predstavlja veliko napako, ki bo nedvomno zmanjšala mednarodni ugled Slovenije. Njegov govor je bil pravi hvalospev omenjenemu gibanju, katerega članice so države, kjer se zatira demokracijo in svobodo ter sistematično krši človekove pravice in svoboščine. Minister Žbogar je danes pred očmi mednarodne javnosti osramotil Slovenijo in jo prikazal kot državo, ki hrepeni po totalitarnih časih. Nekateri vidni predstavniki vlade, med njimi tudi minister Žbogar, še danes miselno živijo v neki drugi državi in drugemu sistemu, ki pa smo se mu Slovenci odločno odrekli.

Minister Žbogar je v svojem govoru tudi dejal, da »Slovenija ostaja zvesta načelom gibanja in na njih temelječi zunanji politiki«. V Mladi Sloveniji njegovo trditev ostro zavračamo in od ministra pričakujemo pojasnila. Ministra sprašujemo ali je mar Slovenija spremenila smer zunanje politike ter se je tako odpovedala evro-atlantskim povezavam in bo poslej zunanjo politiko gradila na sodelovanju z državami avtoritarne ureditve. Sprašujemo tudi, kdo je ministru dal mandat za govorico, da Slovenija ostaja zvesta načelom gibanja neuvrščenih.

Poudarjamo, da je Slovenija članica evro-atlantskih povezav in se je omenjenemu gibanju, ki združuje veliko število avtoritarnih in totalitarnih samodržcev odrekla. Ministra Žbogarja naj spomnimo, da je Slovenija načela gibanja neuvrščenih zavrgla z osamosvojitvijo pred dvajsetimi leti. Smo člani Nata in Evropske unije, dveh organizacij, ki Gibanje neuvrščenih ocenjujejo zelo negativno, saj ga sestavljajo članice, ki zatirajo svobodo in človekove pravice. Evropska unija je proti nekaterim vodilnim članicam Gibanja neuvrščenih (Libija, Egipt itd.) uvedla tudi sankcije, saj se v teh državah sistematično krši človekove pravice in svoboščine.

Gibanje neuvrščenih je stvar temačne preteklosti prejšnjega stoletja, ki v današnjem času nima nobene pomembne vloge. V Mladi Sloveniji poudarjamo, da Slovenija na 50. obletnici Gibanja neuvrščenih nima kaj iskati. Namesto, da bi Slovenija krepila odnose z gospodarsko in demokratično razvitimi državami ter krepila sodelovanje v evroatlantskih integracijah, se povezuje z državami, v katerih je vlada enoumje. Zaradi takšnega početja slovenske zunanje politike se bo ugled Slovenije v mednarodni skupnosti močno zmanjšal.

Naslednje leto naj se minister Žbogar ne čudi, če Slovenija ponovno ne dobi nobenega veleposlanika Evropske unije. Če se klanjamo Mubaraku, Gadafiju, Castru in ostalim avtoritarnim voditeljem znotraj Gibanja neuvrščenih, upravičeno ne moremo pričakovati, da nam bo Evropa zaupala.