Minister Žbogar na zasedanju Gibanja neuvrščeni – zunanjepolitični fiasko Republike Slovenije

//Minister Žbogar na zasedanju Gibanja neuvrščeni – zunanjepolitični fiasko Republike Slovenije

Mlada Slovenija – podmladek NSi je ogorčena nad udeležbo zunanjega ministra Samuela Žbogarja na 50. jubilejnem zasedanju Gibanja neuvrščenih v Beogradu. Udeležba šefa slovenske diplomacije na omenjenem zasedanju je pravi zunanjepolitični fiasko, saj so vodilne članice Gibanja neuvrščenih države, v katerih se zatira demokracijo in svobodo ter sistematično krši človekove pravice in svoboščine. Udeležba Slovenije na jubilejnem zasedanju Gibanja neuvrščenih pomeni obujanje nekih časov, ko so »tovariši« iz Gibanja neuvrščenih veselo prijateljevali, pri tem pa pozabili na kakovost življenja lastnega naroda. Sprašujemo se, ali si Slovenija res zasluži vlado, katera krepi sodelovanje z državami avtoritarnih samodržcev? Danes so v Beogradu »tovariši« spet skupaj, manjkali bodo diktatorji Gadafi, Mibarak in Fidel Castro.

Gibanje neuvrščenih je stvar temačne preteklosti prejšnjega stoletja, ki v današnjem času nima nobene pomembne vloge. V Mladi Sloveniji poudarjamo, da Slovenija na 50. obletnici Gibanja neuvrščenih nima kaj iskati. Slovenija je članica Nata in Evropske unije, zato nas neko gibanje držav niti najmanj ne bi smelo zanimati, saj nima nobene politične teže, ampak le simbolno. Namesto, da bi Slovenija krepila odnose z gospodarsko in demokratično razvitimi državami ter krepila sodelovanje v evroatlantskih integracijah, se povezuje z državami, v katerih vlada enoumje. Zaradi takšnega početja slovenske zunanje politike se bo ugled Slovenije v mednarodni skupnosti močno zmanjšal.

Dovolj zgovoren podatek o resnosti udeležbe ministra Žbogarja je, da se zasedanja v Beogradu ni udeležil noben predstavnik katere druge države članice Evropske unije. Le Slovenija ima željo po obujanju časov enoumja in diktature.

V Mladi Sloveniji se ob tem sprašujemo, kdo so zunanjepolitični prijatelji slovenske vlade? Kot kaže so primarni zunanjepolitični prijatelji slovenske vlade njeni ideološki somišljeniki, ki temeljijo na doktrini enoumja. Leva vlada Boruta Pahorja se je torej odločila, da se promovira s pomočjo avtoritarnih samodržcev in diktatorjev, ki besede demokracija ne poznajo. Dvomimo, da bodo tovrstni kontroverzne zunanjepolitične dejavnosti pripomogle k izhodu Slovenije iz gospodarske krize in večji priljubljenosti Vlade RS.