Tega si Slovenija ne zasluži

//Tega si Slovenija ne zasluži

Izteka se teden velikih razsežnosti. Priča smo političnim komedijam in igricam, pod krinko katerih se dogaja hud boj za prevlado na tranzicijski levici. Res je, v slabih treh letih vladavine leve vlade smo se popolnoma navadili na njeno nesposobnost, ki jo vse več državljanov tudi osebno občuti v svojih denarnicah. Toda takšnega sprenevedanja, ki ga gledamo ta teden, prejšnji teden nisem pričakoval. Gre za boj, boj na slovenski politični levici, ki ta trenutek na videz nima rešitelja.

Povod za zdajšnje turbulentne razmere je v nedeljskem porazu, ko so prepričljivo padli vsi trije referendumi. Ne gre za zakone, oziroma reforme. Državljani so predvsem rekli jasen NE trenutni oblasti – slovenski levici in njenim botrom. Ne državljanov, je doletel tudi Zorana Jankovića, ki pa ga je hitro izkoristil in obrnil sebi v prid.

Volčji brlog je prazen in povelji, ki so v preteklosti kreirale usodo leve politične opcije ni več. Učenci tovariša ne poslušajo. In prav to je bistvo tega tedna. To je vsa vsebina ultimatov, spotikanj in intrig na levi politični opciji. Toda kot kaže, te komedije še zdaleč ni konec.

Pri omenjenem boju so v ospredju zgolj interesi, takšni in drugačni, ki jih imajo leve stranke ter priskledni plenilci. Za njih je oblast predvsem slast in priložnost. Narod in njegovo preživetje pa je drugorazredna tema. Značilnost leve politične opcije je, da v ospredje postavlja posameznika ter njegov interes in ne družbe kot celote. Govorim o individualizmu. Levi politiki jemljejo ljudi kot sredstvo za dosego osebnih ciljev, ne glede na posledice. Prav to se nam zdaj dogaja v Sloveniji in to moramo preprečiti.

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič sedaj vnovič preizkuša trdnost, načelnost, potrpežljivost in enotnost Socialnih demokratov ter odločnost njihovega predsednika. Zelo premišljeno je postavil ultimat in ga tudi časovno omejil. Ta poteza Golobiča je dolgo načrtovana in za njo je dobil povod v nedeljskem padcu vseh treh referendumov. Zaveda se, da nima česa izgubiti, lahko le pridobi.

Medtem pa se stranka LDS z nekimi predlogi o »novi vladi« oglaša le zato, ker se pač mora oglasiti. Pomenljivo je to, da LDS premieru Borutu Pahorju ni postavila zadnjega roka do katerega mora predstaviti t.i. novo vlado koalicijskih strank. Iz tega izhaja, da si LDS ne želi kar tako zapustiti udobnega vladnega fotelja, saj bi to pomenilo konec bogatenja anarh-liberalnih elit. Prav tega si Katarina zagotovo ne želi, saj bi jo naposled izpljunilo lastno omrežje.

Verjetno Golobič misli resno in bo po vsej verjetnosti zapustil koalicijo. Rešilno bilko za preboj v parlament vidi v tem, da krivdo za razpad leve vlade prevali na vladajočo SD in neodločnega predsednika vlade.

Kaj pa SD in Pahor? Odločilen dan za enotnost SD in odločnost Pahorja, da ne odstopi je bil ponedeljek, ko se je (ne)pričakovano na novinarski konferenci oglasil Zoran Janković ter komentiral padec referendumov in zadeve v vladi. Mimogrede, kaj ima Janković opraviti z referendumi? Ni član vlade, prav tako ni njen tiskovni predstavnik, zato je res zelo pomenljivo to, da poda svoje mnenje o referendumih nekdo, ki sam zase pravi, da ni politik, ampak gospodarstvenik.

Župan ni čakal dolgo. Takoj v ponedeljek po novinarski konferenci Boruta Pahorja se je oglasil in se svojimi izjavami predstavil kot morebitni rešitelj slovenske levice. S svojim pojavom je takoj strnil vrste SD, saj se zavedajo, da jih njegova mobilizacija lahko stane zmage v boju za prestol na politični levici. Da, Jankovič je v ponedeljek neformalno napovedal svojo politično aktivizacijo. Predstavil se je kot edini levi politik, ki lahko prepreči zmago desnice na naslednjih volitvah.

Mar je prav to je razlog, da so se v Pahorjevi stranki mukoma zavzeli za predčasne volitve. Za njih pomenijo rešitev, saj se Janković v tako kratkem času zagotovo ne bi mogel organizirati kot alternativa. V kolikor pa se v SD ne bodo odločili za predčasne volitve, se jim bo zgodilo to, da bodo jeseni leta 2012 druga ali celo tretja stranka na levici. Nekdo se bo postavil za alternativo in kot kaže bo to prav Janković. Z vztrajanjem na oblasti se bo SD vrnila na raven, katero so okusili v eri vladavine LDS-a.

Rešitev iz nastalega položaja, ko je celotna Slovenija suženj političnemu kupčkanju levih strank, je preprosta. Za Slovenijo in nas državljane so predčasne volitve edina možnost, da se vrnemo med najbolj razvite evropske države. Sicer grozi brodolom. S predčasnimi volitvami moramo dobiti vlado, ki bo uživala zaupanje ljudi. Slovenija potrebuje politiko, ki bo v službi naroda in ne v službi privilegiranih posameznikov. Politika je vendarle poslanstvo. Je dar in talent, da delamo za skupno dobro. V dobro ljudem, ki so nas za politike tudi postavili.

Velika koalicija ni rešitev. Nova Slovenija v tej koaliciji ne bi smela sodelovati, saj koncept delovanja stranke SD dnevno vidimo in se z njim ne strinjamo. Ne moremo sodelovati z neko stranko, ki je Slovenijo zapeljala na stranpot, državljane pa naredila za tlačane. Prav tako tovrstna koalicija ne pride v poštev, ker bi v njej bili zgolj privesek, da bi držali neko navidezno ravnotežje. Želimo polno odgovornost!

Torej, prvi korak za rešitev Slovenije so predčasne volitve, na katerih morajo zmagati desne stranke. Drugi korak pa je oblikovanje desno-sredinske vlade. Ta trenutek v večini držav Evropske unije odgovornost za reševanje finančne in gospodarske krize prevzemajo desne – krščansko demokratske stranke, zavezane tradicionalnim vrednotam in načelom. Tako je v Nemčiji, Franciji, na Poljskem, Švedskem, Madžarskem itd. Le pet je Evropskih držav, katerih je predsednik vlade iz vrst socialnih demokratov. Torej socialna demokracija ni v zatonu le v Sloveniji, ampak v celotni Evropi. Zato se ne gre čuditi, da ima vladajoča SD tako nizko podporo javnosti. Končno so Evropejci uvideli, da ta politična opcija ni rešitev za boljšo prihodnost.

Vsaj na tem mestu se moramo zgledovati po državah EU. Desne, krščansko demokratske stranke so preizkušeno porok za razvoj in napredek države. In Nova Slovenija je pripravljena. Ima mlade in pridne ljudi, ima izkušnje. Želimo soustvarjati domovino poštenih in resnici zavezanih ljudi. To je zagotovo velik prispevek tudi k gospodarskemu razvoju Slovenije.

Prav to ponuja Nova Slovenija, edina prava desna stranka. Naša prednost je, da nam je Slovenija največja vrednota. Imamo jo za svojo eno in edino domovino.