Kazenska ovadba zoper Iva Godniča

//Kazenska ovadba zoper Iva Godniča

Na današnji novinarski konferenci Mlade Slovenije – podmladka NSi je predsednik Jernej Vrtovec javno napovedal kazensko ovadbo zoper Iva Godniča, zaradi nestrpnega in sovražnega govora v oddaji Dobro jutro na nacionalni televiziji. S strani Iva Godniča smo bili priča nestrpnosti do drugače mislečih, širjenju sovraštva, grožnjam, pozivanju k nasilju, sovražnemu govoru ter tudi ubojem. Gre tudi za omaloževanje zločinov zoper človečnost, kar je kaznivo dejanje.

Vrtovec je dejal, da je »nastop Iva Godniča v oddaji Dobro jutro presegel vse meje dobrega okusa. Gre v svojem bistvu za cinični, celo lahkotni poziv k pobojem drugače mislečih, ki si ga pač nihče ne more privoščiti. In takšna podla izjava, ki je bila neposredna grožnja po človeškem življenju, terja tudi kazensko odgovornost«.

V kazenski ovadbi se bo podmladek NSi skliceval na 297. člen kazenskega zakonika, ki med drugim pravi, da se je kaznivo dejanje spodbujanje k nestrpnosti, razdoru ali drugemu sovraštvu. Prav tako je kaznivo dejanje smešenje, omaloževanje ali zmanjševanje pomena holokavsta, hudodelstva zoper človečnost, vojnega hudodelstva, agresije ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.

Ivo Godnič je včeraj smešil in zagovarjal genocid ter agresijo zoper človečnost. Kljub včerajšnjemu pozivu podmladka se državljanom za izrečene grožnje ni opravičil, zato sledi kazenska ovadba.

Vrtovec je nadaljeval, da je »Ivo Godnič včeraj s svojim nastopom prizadel, užalil in ustrahoval ljudi. Prizadeto je tudi njihovo dostojanstvo. Prav tako so prizadeti vsi tisti, ki so pod povelji Josipa Borza Tita na kakeršen koli način trpeli, bodisi so bili zaprti, mučeni ali pa so v povojnih morijah izgubili svoje najbljižje. V podmladku NSi smo prepričani, da nihče v demokratični in pravni državi ne sme pozivati k nasilju nad drugače mislečimi. Vsi imamo lahko drugačna mnenja. Toda ne smemo in ne moremo, zaradi drugačnega prepričanja biti sovražno nastrojeni in javno groziti po človeškem življenju«.

»Včeraj smo bili priča pozivanju k nasilju nad tistimi, ki Tita ne ocenjuje kot pozitivno osebnost. Če tega dejanja ne obsodimo, bomo lahko kaj kmalu pričapozivom k nasilju nad tistimi, ki Pahorjevo vlado ocenjujejo kot slabo. In teh je po anketah kar 80 odstokov«, je še dejal predsednik Mlade Slovenije in dodal »da je potrebno vse pozive k nasilju nad drugače mislečimi zaustaviti, sankcionirati, obsoditi in kaznovati.

Mlada Slovenija poziva tudi varuhinjo človekovih pravic, da obsodi včerajšnje dogodke v oddaji Dobro jutro na nacionalni televiziji. Tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki bi moral biti moralna avtoriteta, se mora odzvati in obsoditi besednjak Iva Godniča.

Podmladek NSi bo danes tudi poslal poziv predsednici komisije državnega zbora za človekove pravice in enake možnosti, da skliče izredno sejo komisije, na kateri morajo poslanci obsoditi to dejanje.

»Nasilju in grožnjam po človeškem življenju v Sloveniji ne smemo dati priložnosti. Toliko manj v sredstvih javnega obveščanja«, je zaključil predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec