Pokojninska reforma škoduje tudi mladim

//Pokojninska reforma škoduje tudi mladim

V Mladi Sloveniji – podmladku NSi se nikakor ne strinjamo z Mladim forumom SD in MLD, ki sta v izjavi za javnost podprla pokojninsko reformo. V podmladku NSi smo prepričani, da pokojninska reforma ne škoduje samo upokojencem, ampak tudi in predvsem mladim, saj dvig starostne meje za upokojitev pomeni, da bodo mladi še težje prišli do prve zaposlitve. V Mladi Sloveniji – podmladku NSi menimo, da bi morala vlada vzporedno s tem, ko pripravlja pokojninsko reformo urediti tudi politiko zaposlovanja mladih. Kot kaže pa leve podmladke in vlade mladi ne zanimajo.

Do sedaj Vlada RS ni predlagala nobene jasne in dolgoročne strategije zaposlovanja mladih. In tudi pokojninska reforma je le kratkoročen cilj, kako zapolniti pokojninsko blagajno. Pri tem pa se vlada ne sprašuje, kaj bo z mladimi in njihovim vstopom na trg dela. Vlada ne naredi prav ničesar za zagotavljanje novih kvalitetnih (dobro plačanih) delovnih mest, preko katerih bi se izdatno polnila pokojninska blagajna.

S prejemom pokojninske reforme je na kocko postavljena socialna država. Pokojnina je temeljna pravica, ki jo imajo upokojenci na podlagi svojega dela v preteklosti in te pravice jim vlada ne more vzeti. Zato ne razumemo MF SD in podmladka LDS, ki trdita, da bo zavrnitev pokojninske reforme rušenje medgeneracijske solidarnoste.

Mladi forum SD in MLD pozabljata na koalicijsko pogodbo, v kateri je tudi zapisano, da bodo koalicijske stranke upokojencem z najnižjo pokojnino omogočile dostojno življenje. Mar je temu res tako? Najnižja pokojnina v Sloveniji pod levo vlado ni dovolj niti za osnovne življenjske potrebščine, kaj šele za dostojno življenje.