Slovenska vlada naj končno ukrepa

//Slovenska vlada naj končno ukrepa

Podmladek NSi poziva Vlado Republike Slovenije in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjana Žekša, da končno ukrepa zoper krčenja in zmanjševanja pravic slovenskim dijakom v Trstu in Gorici. Protest slovenskih dijakov traja že en teden, vlada na čelu z Borutom Pahorjem pa še kar molči in klečeplazi pred italijansko vlado, ki uvaja »nasilne« šolske reforme. Vlado opozarjamo, da je tega dovolj. Od italijanske vlade naj terja odgovore za takšno početje, saj so pravice slovenske manjšine v Italiji iz leta v leto manjše.

Podmladek NSi odločno podpira protest slovenskih dijakov v Trstu in Gorici, saj jim je kršena pravica do kakovostnega izobraževanja. Njihov protest je protest ZA ohranitev slovenstva, slovenskega jezika in slovenske kulture. In prav na mladih stoji obstoj in prihodnost slovenske manjšine v Italiji. Slovensko manjšino v Italiji lahko reši le upor in pokončna drža, kakršno so pokazali prav mladi.

V podmladku NSi z začudenjem spremljamo, kako Republika Italija zmanjšuje finančna sredstva slovenski manjšini v Italiji. Italija slovenski manjšini v letu 2011 namenja kar 2,4 milijona evrov manj kot doslej, kar je nesprejemljivo. Slovenija vzorno skrbi za manjšine v Sloveniji in to pričakujemo tudi od Italije. Ali bi se Republika Italija strinjala, če bi del sredstev, ki jih Slovenija namenja za italijansko manjšino, preusmerili za financiranje slovenske manjšine v Italiji?

V kolikor se problematika slovenske manjšine v Italije ne bo uredila predlagamo vladi, da del sredstev namenjenih italijanski manjšini v Sloveniji, nameni slovenski manjšini v Italiji.