Razumna odločitev, kaj pa študenti?

//Razumna odločitev, kaj pa študenti?

Mlada Slovenija – podmladek NSi je delno zadovoljna nad odločitvijo Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za šolstvo in šport, ki so se dogovorili, da bo cena mesečne vozovnice za dijake, ki nimajo stalnega bivališča v Ljubljani še naprej enaka. To je sicer razumna odločitev vseh vpletenih strani, nerazumno pa je, da se še vedno ne najde rešitve za študente Neljubljančane. Ali sploh imajo študenti svojega predstavnika v vladi? Če se je minister za šolstvo dr. Lukšič uspel dogovoriti za dijake, bi to lahko storil tudi »študentski« minister Gregor Golobič. Kot kaže pa je Golobiču malo mar za študente!

Pozivamo ministra Golobiča, da končno naredi nekaj za študente. Nenazadnje naj študentom vrne uslugo, saj tudi študenti polnijo proračun njegove Ultre s tem, ko je vpeljan nov sistem elektronizacije študentske prehrane. Golobič študentom dejansko samo jemlje in zvišuje stroške študija, malo pa mu mar, če bodo morali neljubljanski študenti plačevati 17 evrov več za mesečno LPP vozovnico. Žalosti nas, da so nemi ostali tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOUL), ki se imajo za velike glasnike študentk in študentov.

Podmladek NSi je prejšnji teden pisal vsem županom slovenskih občin in jih v pozval, da priskočijo na pomoč dijakom in študentom. Odzivi slovenskih županov so dobri. Večina bo študentom, ki imajo stalno bivališče v njihovi občini, subvencionirala mesečno vozovnico.

Ko župan Ljubljane Zoran Janković trdi, da je s tem ukrepom zaščitil ljubljanski proračun pa pozablja, da je Ljubljana glavno mesto Slovenije in da imamo zato tudi Zakon o glavnem mestu, ki Ljubljani navrže nekaj deset milijonov evrov. Še vedno menimo, da je s to potezo Ljubljana pokazala odklonilen odnos do mladih, tako do študentov, kot tudi do dijakov.