Domnevno podkupovanje študentov

//Domnevno podkupovanje študentov

V Mladi Sloveniji (MSi), podmladku NSi, menijo, da gre pri v sredo sprejeti študentski ustavi za slepilni manever. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) bi se morala zavezati k zakonu o javnem naročanju in v ustavo zapisati, da njeno poslovanje vsako leto pregleda računsko sodišče. Nova ustava namreč še vedno ne zagotavlja ustreznega nadzora.

Sicer podpirajo zmanjšanje sredstev za Študentsko organizacijo Univerze (ŠOU) v Ljubljani, ki sledi iz nove študentske ustave, a bi enako morali narediti tudi z organizacijama primorske in mariborske univerze, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik podmladka Jernej Vrtovec.

V MSi razmišljajo tudi o tem, da bi zaradi domnevnega podkupovanja delegatov na sredini skupščini Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) zoper celotno vodstvo ŠOU v Ljubljani podali ovadbo. Trditev ŠOU v Ljubljani, da gre v primeru, da obtožbe držijo, za samovoljno in samoiniciativno delovanje nekdanjega svetovalca predsednika ŠOU v Ljubljani Željka Milovanoviča, je “skrajno neresna”, je dejal Vrtovec.

V MSi so prepričani, da ravnanje študentskih organizacij oziroma njihovih vodstev jasno kaže na skorumpiranost študentskega organiziranja. To dokazujejo različni domnevno sporni nakupi nepremičnin, pogodbe o svetovanjih, namenjanje denarja dejavnostim, od katerih študenti nimajo nič in že omenjeno podkupovanje. Študentsko organiziranje je po njihovem mnenju potrebno temeljite prenove, sicer se bodo nepravilnosti nadaljevale.

Vrtovec napoveduje, da bo MSi jeseni zahtevala presojo ustavnosti zakona o skupnosti študentov. Ob tem bo MSi tudi “predlagala, da postane članstvo študentov v ŠOS in v vseh ostalih organizacijskih oblikah študentskega organiziranja prostovoljno”. Tako študentom ne bi bilo več potrebno namenjati denarja ŠOS iz naslova študentskega dela.