Študenti in dijaki naj se udeležijo demonstracij

//Študenti in dijaki naj se udeležijo demonstracij

Na današnji novinarski konferenci Mlade Slovenije – podmladka NSi je predsednik Jernej Vrtovec komentiral jutrišnje študentske in dijaške demontracije. Poudaril je tudi izkoriščanje študentk in študentov s strani posameznih študentskih organizacij, ki se z nakupom premičnin in nepremičnin igrajo mlade podjetnike.

Kljub temu, da se podmladek NSi ne strinja z načinom dela študentskih organizacij pa odločno podpira študentske in dijaške demonstracije. Demonstracije so nujne, saj menimo, da samo še ulica lahko prepriča vlado, da iz zakona o malem delu odvzame študentsko delo. Zakon o malem delu pomeni pravi socialni brodolom za študente in tudi za njihove starše. Zato pozivamo študente in dijake, da se udeležijo demonstracij in tako izrazijo svoje nestrinjajne z vladno politiko, ki študente potiska na rob družbe.

Vlada RS žal ne razume socilano šibkejših študentov ter njihovih potreb. Ni ji mar za tiste študente, ki prihajajo iz revnih družin. Kako naj študent študira, če nima štipendije in nima premožnejših staršev, ki bi mu financirali študij. Edini vir zaslužka ima na podlagi študentskega dela.

V podmladku NSi menimo, da zakon o malem delu lahko pride v poštev samo za upokojence, saj pomeni dodatni zaslužek na njihovo pokojnino in za brezposelne osebe, ki pomeni dodatek k nadomestilu za brezposelnost, ki ga prejmejo. Za študente, ki nimajo štipendij, pa malo delo ne pomeni prav nobenega dodatka. Študentsko delo je za marsikoga edini vir prihoda, da lahko sploh študira. Vlada mora torej najprej zagotoviti več štipendij za študente, šele nato lahko predlaga omejitev zaslužka in količine dela.

Podmladek NSi je bil prvi podmladek, ki je začel opozarjati slovensko javnost na izkoriščanje študentov s strani študentskih funkcionarjev. Nespametno trošijo študentskih denar za nakupe raznih premičnin  in nepremičnin. Študente izkoriščajo v vseh pogledih. Nerazumljivo tudi je, kako si Študentska organizacija drzne pošiljati SMS sporočila slovenskim študentom ter jih tako poziva na demonstracije. Kdo jim je to dovolil? Ta primer mora nujno obravnavati informacijska pooblaščenka, saj gre za poseg v zasebne podatke študentk in študentov.

Začudeni smo tudi nad podmladki vladajoče koalicije, ki so začeli opozarjati na nepravilnosti v posameznih študentskih organizacijah, saj so prav njihovi člani globoko vpeti v posamezne študentske strukture. Tako je predsednik mestnega odbora SD Koper Sebastian Kokl, hkrati tudi direktor ŠOU Primorska. Predsednik podmladka Zares Matic Vidic je pred tremi meseci kandidiral za predsednika ŠOU Ljubljana in je že več let globoko vpleten v študentsko politiko. Pravnica ŠOU Ljubljana in nekdanja predsednica ŠOU Ljubljana Maja Potočnik, je danes tudi podpredsednica Mestnega odbora LDS Ljubljana. Tej podatki pričajo o tem, da so podmladki vladajoče koalicije globoko vpleteni v študentske strukture in s tem, ko protestirajo proti načinu dela študentske organizacije zgolj manipulirajo s slovensko študentsko javnostjo. Najprej morajo tej podmladki pomesti pred svojim pragom.