Vlada jemlje pravico do izobraževanja

//Vlada jemlje pravico do izobraževanja

V Mladi Sloveniji – podmladku NSi pozivamo Vladu RS, da umakne predlog zakona o malem v takšni obliki, kot ga je danes predstavil minister dr. Ivan Svetlik. Predlog zakona bo drastično poslabšal socialni položaj slovenskih študentov, saj je mnogim študentsko delo edini vir prihodka in socialno razbremeni tudi starše. Vlada tako uničuje slovenske študente in se ne zaveda, da je študij vrednota. Ostro protestiramo proti vladni reformi študentskega dela. Vlado opozarjamo, da smo omejitve, koliko lahko nekdo zasluži in dela, poznali v prejšnjem sistemu. Se morda vračamo nazaj? Gre za omejitev pravic študentom. Študente vlada sili v delo na črno, tako kot delavce v gradbenih  podjetjih. Bo mar to »uspeh« ministra Svetlika?

Minister dr. Ivan Svetlik je predstavil predlog zakona, ki študentom zgolj in samo jemlje, nič pa jim ne daje. Dr. Svetlik je sprejel neživljenjski ukrep. Ne zaveda se, da ljudi ne zanimajo Pahorjevi semaforji, ampak to ali bodo ljudje konec meseca imeli plačo. Minister naj najprej poskrbi, da bomo imeli študenti možnost bivanja v študentskih domovih in možnost štipendije ne pa, da nam vzame denar s katerim si plačujemo študij. Razne omejitve, ki jih predlog zakona predvideva, pomenijo jemanje temeljnih pravic po delu in zaslužku za dostojno preživetje. Nobena omejitev ni spodbuda za razvoj posameznika in družbe.

Omejitev študentskega dela na 728 ur letno za študente pomeni pravi socialni brodolom. Nikakor se ne sme omejiti študentskega dela dokler se ne uredi štipendijska politika, ki bo zagotavljala, da ima vsak študent na voljo štipendijo. Predloga za štipendiranje pa minister dr. Svetlik žal ni sposoben predstaviti.

Nadvse sporen je tudi predlog, da urna postavka ne sme presegati 8 evrov. Omejitve zaslužka pomeni jemanje pravice tistim študentom, ki si želijo imeti nekaj več. Predlog ima socialistični pogled na razvoj mladega človeka, ki smo ga poznali nekoč in ne danes, ko se gremo socialno tržnega gospodarstva. Največji udarec za študente pa pomeni 30 odstotna obdavčitev. Tako visoka obdavčitev kaže na požrešnost Vlade, ki jo skrbi samo državna blagajna, ne glede na posledice. Ima Vlada sploh kaj socialnega čuta?

Študent lahko po ministrovem predlogu največ zasluži 640 evrov na mesec. Sprašujemo ministra dr. Svetlika in predsednika Vlade Boruta Pahorja, ali lahko preživita skozi mesec s 640 evri upoštevajoč, da si od tega denarja morata plačati še malico, prevoz in bivanje? Oba gospoda bi morala imeti malo več spoštovanja do študentov in njihovih staršev. Naj resno razmislita, ali sta v tem trenutku na pravem mestu.