Zakon o malem delu si po mnenju MSi zasluži študentsko vstajo

//Zakon o malem delu si po mnenju MSi zasluži študentsko vstajo

Zakon o malem delu, katerega predlog je v petek predstavil minister za delo Ivan Svetlik in je zdaj v javni razpravi, “si zasluži študentsko vstajo”, je danes na novinarski konferenci dejal predsednik podmladka zunajparlamentarne NSi Jernej Vrtovec. Ministra pozivajo, da predlog umakne, sicer zahtevajo njegov odstop, je povedal.

“Sprejetje takšnega zakona bi pomenilo pravo socialno bombo tako za študente kot za njihove starše,” je poudaril predsednik Mlade Slovenije Vrtovec. “Ta zakon si zasluži zgolj študentsko vstajo,” je prepričan.

V podmladku menijo, da študentskega dela ne bi smeli omejevati, dokler se štipendijska politika ne uredi tako, da bi imel vsak študent dostojno štipendijo. Najbolj so kritični do 29,5-odstotne obremenitve dela. “Tako visoka obdavčitev kaže na požrešnost vlade in na to, da ji je mar le državna blagajna,” opozarja Vrtovec.

Ob tem predlog Študentski organizaciji Slovenije znižuje sredstva le za 0,5 odstotka, je dejal. “Zdajšnja ureditev te organizacije kaže, da se peščica študentov igra s študentskim denarjem male tajkune in vlagajo denar v nepremičnine,” opozarja.

Študent lahko po ministrovem predlogu zasluži največ 340 evrov, je navedel Vrtovec. Ob tem v podmladku sprašujejo predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra Svetlika, “ali bi lahko preživela mesec s takšnim zneskom in si ob tem plačala še bivanje, malico in prevoz”.

MSi je že jeseni lani predstavila svoj predlog reforme študentskega dela, po katerem pa bi bilo največ denarja iz koncesijskih dajatev namenjenega štipendijam in izgradnji študentskih domov, je spomnil Vrtovec.

Predlog zakona o malem delu prinaša 29,5-odstotno obdavčitev študentskega dela in njegovo omejitev na 728 ur letno, je na predstavitvi predloga v petek povedal minister Svetlik. Priložnostno delo, tudi študentsko, se bo po predlogu štelo v delovno dobo. Bruto prejemek za opravljeno delo ne bo smel biti nižji od 3,50 evra in ne višji od osmih evrov.

Štiri odstotke dajatev, ustvarjenih z malim delom dijakov in študentov, se po predlogu nameni za delovanje Študentske organizacije Slovenije in za financiranje projektov, namenjenih obštudijskim dejavnostim dijakov in študentov, je objavljeno na spletni strani ministrstva za delo.

Pri tem so predvideli prehodno obdobje do leta 2013, ko se bodo sredstva za delovanje ŠOS zmanjševala s štirih na dva odstotka. ŠOS po trenutnem sistemu prejema 4,5 odstotka dajatve, je še objavilo ministrstvo.