Neusklajenost državnih organov pri opredeljevanju ŠOS-a

//Neusklajenost državnih organov pri opredeljevanju ŠOS-a

Ljubljana, 27. januarja (STA) – V podmladku NSi opozarjajo na neusklajenosti državnih organov pri opredeljevanju Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Medtem ko protikorupcijska komisija meni, da za ŠOS ne veljajo določila javnega naročanja, računsko sodišče ocenjuje, da lahko revidirajo poslovanje ŠOS.

Zato v MSi pozivajo pristojne organe, naj se odločijo, kaj ŠOS sploh je. Kot je na današnji novinarski konferenci opozoril predsednik podmladka Jernej Vrtovec, so mnenja komisije za preprečevanje korupcije, urada informacijskega pooblaščenca in računskega sodišča nekonsistentna. Protikorupcijska komisija je namreč ugotovila, da pri razpisu za elektronizacijo študentske prehrane ni bilo korupcije, saj za ŠOS ne veljajo določila javnega naročanja. Po drugi strani pa je predsednik računskega sodišča Igor Šoltes podal mnenje, da lahko računsko sodišče revidira poslovanje ŠOS, saj se njena dejavnost pretežno financira s koncesijskih dajatev in zato ni le oseba zasebnega prava.

MSi zato poziva pristojne organe, naj se odločijo, kaj ŠOS sploh je. V kolikor drži opredelitev Šoltesa, lahko sklepamo, da je pri omenjenem razpisu za elektronizacijo šolske prehrane “šlo za utemeljen sum korupcije in da je mnenje protikorupcijske komisije bilo pristransko ali pa so se zmotili”, je dejal predsednik podmladka NSi. Obenem pa meni, da bi moralo računsko sodišče čim prej pregledati poslovanje ŠOS in posameznih študentskih organizacij znotraj univerz.

Odzval se je tudi na današnji sestanek premierom Borutom Pahorjem, ministrom za delo Ivanom Svetlikom ter predstavniki ŠOS glede organiziranja študentskega dela. “Zelo so pozni,” meni Vrtovec. Prepričan je, da bi ŠOS moral biti prvi, ki bi podal svoje mnenje oz. predlog na izhodišča zakona o malem delu.

Povedal je tudi, da bo MSi še danes poslala Svetliku pripombe na izhodišča zakona. Ne strinjajo se namreč z omejitvijo študentskega dela na največ 14 ur tedensko, kot to predvidevajo izhodišča, in sicer vse dokler ne bo sprejet zakon o štipendiranju, ki bi študentom omogočil, da prejemajo višje štipendije.

Podmladek je danes tudi ponovil svojo napoved, da bo vložil zahtevo za ustavno presojo zakona o skupnosti študentov. Po njihovem mnenju bi moralo biti članstvo v Študentski organizaciji Slovenije prostovoljno. Trenutno zbirajo dokumentacijo in pravna mnenja glede posameznih členov ustave, ki so v nasprotju z ureditvijo glede članstva študentov v ŠOS. Vrtovec pričakuje, da bo pobuda za presojo ustavnosti pripravljena v dveh tednih.

Z ukinitvijo avtomatskega članstva bi se ukinilo sofinanciranje ŠOS s strani koncesijskih dajatev, tako pa bi študenti letno prihranili 11 milijonov evrov, je dejal Vrtovec. Ob tem je vprašal, ali se denar v ŠOS uporablja smotrno, in ob tem navedel poročanje enega izmed dnevnikov, da naj bi telefonski računi študentskih funkcionarjev dosegli 250 evrov. Hkrati naj bi ŠOS prispeval 40.000 evrov za oddajo Hri-bar na TV Slovenija in 50.000 evrov za organizacijo festivala Rock Otočec.