Podmladki na prvem skupnem srečanju o potrebi po reformi štipendiranja

//Podmladki na prvem skupnem srečanju o potrebi po reformi štipendiranja

Ljubljana, 18. januarja (STA) – Šest strankarskih podmladkov se je danes prvič sestalo skupaj. Po besedah predsednika Mladega foruma Marka Kastelica so se glede predloga zakona o malem delu strinjali, da hkrati s spremembo organiziranosti študentskega dela začne teči tudi reforma štipendiranja. Po mnenju Jerneja Vrtovca (MSi) je njihovo vodilo delo za dobrobit vseh mladih.

Prav tako v podmladkih pozdravljajo namero o enotnem vodenju evidenc o vpisu študentov, kar bi izboljšalo nadzor. Strinjajo se tudi, da bi denar iz naslova študentskega dela razdeljevali preko razpisa, ki bi ga vodila posebna komisija, ne pa da se sredstva deli neposredno preko študentske organizacije, je v izjavi za javnost po srečanju pojasnil Kastelic. Ob tem je predsednik podmladka SD v imenu vseh predsednikov podmladkov izrazil željo, da bi jih vlada bolj vključevala v procese odločanja.

Današnje srečanje je bilo sicer po njegovem prvo v vrsti nadaljnjih srečanj podmladkov, pri tem pa so se uskladili, da poskušajo glede problematik, ki se tičejo mladih, pridobiti konsenz in medsebojno sodelovati. S tem želijo tudi pokazati, da so pri teh vprašanjih sposobni preseči ideološke pregrade.

Tudi predsednik Mlade Slovenije, podmladka NSi, Jernej Vrtovec je menil, da sedanja oblika organiziranja študentskega dela “ni prava”. Poudaril je, da jih povezuje prav dejstvo, da jim ni vseeno za mlade. Prav v času finančne krize bi lahko po njegovem dobro in učinkovito medsebojno sodelovali.

Na vprašanje, ali današnje srečanje posredno pomeni nezaupnico udejstvovanju Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), se je Vrtovec vprašal, kakšno sploh je udejstvovanje ŠOS ter ali ta sploh deluje v dobrobit študentov. Zadnji dogodki po njegovo kažejo, da organizacija “dejansko dela sebi v korist”. Omenil je tudi po njegovem sporno sponzoriranje oddaje javne RTV s strani ŠOU v Ljubljani.

Predsedniki podmladkov so se strinjali tudi o tem, da so v primerjavi z drugimi mladinskimi organizacijami močno omejeni glede financiranja, s tem pa je tudi njihovo delovanje precej oteženo.

Današnjega srečanja v prostorih Mladinskega sveta Slovenije so se na pobudo Mladega foruma SD udeležili še predstavniki Mlade Slovenije, Nove generacije SLS, Mladih liberalnih demokratov, Kluba mladih Zares Aktivni in Slovenske demokratske mladine.