Golobič bo služil na račun študentov

//Golobič bo služil na račun študentov

Mlada Slovenija bo v prihodnjih tednih v ustavno presojo vložila zakon o skupnosti študentov, na podlagi katerega je ustanovljena Študentska organizacija Slovenije (ŠOS). Vsak študent je avtomatsko njen član, zato je omenjeni zakon protiustaven, saj avtomatskega članstva ne more biti, pravi predsednik MSi Jernej Vrtovec.

“Nekdo, ki ne želi biti član, se sploh ne more izpisati in to v demokratiči družbi ni normalno,” je v današnjem komentarju načelnega mnenja protikorupcijske komisije, v katerem je ta presodila, da v lanskem razpisu ŠOS za elektronizacijo študentske prehrane ni bilo korupcije, izpostavil Vrtovec.

Ob tem je dejal, da v MSi spoštujejo mnenje protikorupcijske komisije glede razpisa ŠOS za elektronizacijo študentske prehrane. “Zdaj je dokončno znano, da bo sistem za elektronizacijo študentske prehrane vzpostavilo podjetje Margento, ki je v lasti ministra Gregorja Golobiča. On in njegovo podjetje se bosta dejansko okoriščala na račun študentov s tem, ko bodo plačevali svoj študentski obrok,” je dejal Vrtovec.

“Kljub temu, da spoštujemo mnenje Kosove komisije, pa smo začudeni nad njihovo ugotovitvijo. Mar je normalno, da je bil član razpisne komisije nekdo, ki je bil prej zaposlen v podjetju Ultra in je izbrani sistem plačevanja tudi sam vzpostavil. Ali ni to navzkrižje interesov,” se sprašuje Vrtovec.

Prepričan je, da gre v tem primeru za dvojna merila protikorupcijske komisije. “Dejstva v zadnjem času in odločitve protikorupcijske komisije kažejo, da v primerih, v katere je vpleten tudi Golobič ali njegovo podjetje Ultra, definitivno ne gre za koruptivna dejanja,” pravi Vrtovec.

Ob tem je še povedal, da je namestnik generalnega sekretarja MSi Primož Vaupotič, sicer študent Teološke fakultete, ŠOS že pred časom zaprosil, da mu posredujejo opravljeno anketo med študenti, na katero se ŠOS sklicuje pri svoji izbiri sistema plačevanja. Vendar ŠOS po besedah Vrtovca te ankete ni posredoval.

“Sprašujemo se, ali ta anketa sploh obstaja. Kolikor je meni znano, doslej še nihče ni dobil v roke te ankete, čeprav so po njej povpraševali,” pravi Vrtovec. Zato je Vaupotič po njegovih besedah na urad informacijske pooblaščenke poslal pritožbo in zahteval dostop do omenjene ankete.

Glede napovedane ustavne presoje zakona o skupnosti študentov je Vrtovec še opozoril, da je s tem, ker dela preko študentskega servisa in je – ne po svoji volji – član ŠOS, “primoran 4,5 odstotka svojega zaslužka plačevati v proračun ŠOS. Za ta denar pa ne vem, kam gre,” pravi Vrtovec in dodaja, da se želi zaradi tega tudi sam izpisati iz ŠOS.

Kot je znano, komisija za preprečevanje korupcije v presoji posla elektronizacije študentske prehrane ni zaznala znakov korupcije in ta po njeni oceni ne predstavlja konflikta interesov.